Forbered dig på frost og sne  

Når vinteren rigtig sætter ind herhjemme, kan vi få både kraftigt snefald og hård frost. Desværre kan det fine vintervejr også medføre skader. Se her, hvordan du forebygger dem, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude. 

Anmeld skade

Pas på hård frost og sne

Sne, slud og frost kan drille i hele vinterhalvåret og det tidlige forår, og som husejer skal du særlig være opmærksom på, hvordan du kan forebygge skader. Læs her hvad du selv kan gøre for at forebygge skader, og hvad du skal gøre, hvis du alligevel får en frost- eller sneskade. 

3 almindelige frost- og sneskader

  1. Frostsprængte rør

    Hvis vandet i husets vand- og varmerør fryser til is, er der risiko for, at de sprænger og medfører vandskade. Især sommerhuse og ældre huse med dårlig isolering er udsatte.

  2. Ødelagt tag pga. af snetryk

    Især flade tage eller tage med lav hældning kan ikke holde til et højt snetryk. Falder der store mængder sne, kan det i værste fald betyde, at taget kollapser.

  3. Vandskader ved tøvejr 

    Fygesne kan snige sig ind gennem selv de mindste sprækker og utætheder, typisk på loftet, hvor du ikke kommer så tit. Når sneen smelter, kan det medføre vandskader.

6 gode tips i tilfælde af sne og frost

Du kan forhindre mange skader ved blot at følge vejrudsigten og sørge for løbende vedligeholdelse af dit hus og sommerhus. Derudover anbefaler vi, at du følger disse tips: 

Husk at rydde fortovet for sne og is
Som husejer har du pligt til at holde fortovet fri for sne og is mellem kl. 7 og 22 - søndag dog først fra kl. 8. Sørg for, at du har salt, grus og sneskovl derhjemme.

Fjern istapper fra tagkanten, og tjek dine afløb
Hvis der hænger store istapper fra tagkanten, bør de fjernes, så de ikke falder ned og forvolder skade. Sørg også for at holde afløb, render og nedløb frie for is og sne, så smeltevand kan komme væk fra huset.    

Fjern sne fra dit tag 

Har du et fladt tag eller et tag med lav hældning, bør der som udgangspunkt ikke ligge mere end 1 meter sne på det. På lette tage, fx på carporte og garager, bør der ikke ligge mere end ½ meter sne. Understødt evt. taget med stolper, og prøv om du kan rydde sneen, mens du selv står på jorden – fx med en kost eller en sneskraber med teleskopskaft.  

Tjek loftrum for fygesne 

Fygesne kan trænge ind gennem små revner, sprækker, tagvinduer og ventilationskanaler og naturligvis større huller i taget. Opdager du fygesne i dit loftsrum, bør du fjerne det med det samme. Når sneen smelter kan det nemlig medføre vandskade

Undgå snebunker tæt ved huset og ryd sneen forsigtigt 

Store snebunker tæt ved huset kan medføre vandskader, når de tør. Vær også forsigtig ved brug af tungt udstyr og skarpe værktøjer på taget, fx spader og hakker, da de kan skade tagets belægning og konstruktion.   

Hold temperaturen oppe og luk evt. for hovedhanen
For at undgå frostsprængte rør, skal temperaturen holdes på mindst 17 grader i hele boligen. Løber rørene gennem uopvarmede rum, fx skunke og loftrum, bør disse isoleres med 30-40 mm isolering. Har du et hus eller sommerhus, du ikke bruger om vinteren, så luk for hovedhanen og tøm rør, opvaske- og vaskemaskiner, toiletter m.m. for vand.

Guide: Sådan begrænser du sne- og frostskader

Som husejer har du selv et ansvar for at begrænse skaderne, når du opdager dem. Se hvordan du kan gøre nedenfor

Husk, dokumentér skaden
Tag billeder eller video af de ting og bygningsdele, der er skadet. Undlad at smide beskadigede materialer og genstande ud, før vi har sagt OK til dette.

Begræns skaden

Ved frostsprængte rør

  • Luk for hovedhanen. Hovedhanen sidder ofte ved vandmåleren i bryggerset. 
  • Igangsæt evt. reparationer, der er nødvendige for at stoppe eller begrænse skaden.
  • Fjern de ting, som er i nærheden af frostsprængningen eller er ødelagt af vand, til et tørt sted. 
  • Få vandet væk, fx med spande eller en vandstøvsuger, som du kan leje i større byggemarkeder.  
  • Sæt udtørring i gang med en affugter, når du har fjernet alt vandet, og husk at notere affugterens elforbrug. Alternativt, tænd for varmen eller luft ud.    

 

Ved sne- og nedbørsskader 

  • Igangsæt tiltag og reparationer, der er nødvendige for at stoppe eller begrænse skaden:  
  • Sørg for at understøtte eller afstive konstruktioner, som er udsat for et stort snetryk.    
  • Afspær området, hvis der er risiko for kollaps af taget eller nedstyrtning af sne. 
  • Spær af for smeltevand med håndklæder, sække, plader eller lignende.
  • Har du ting, som står i vand, i nærheden af vand eller er ødelagt af vand, så flyt dem til et tørt sted. 
  • Få vandet væk, fx med spande eller en vandstøvsuger, som du kan leje i større byggemarkeder. 
  • Sæt udtørring i gang med en affugter, når du har fjernet alt vandet, og husk at notere affugterens elforbrug. Alternativt, tænd for varmen eller luft ud.    

 

Få hjælp fra andre

  • Hvis du ikke kan begrænse skaden selv, kan du kontakte et skadeservicefirma, en håndværker eller andre, der kan hjælpe dig. Men husk, at hverken du eller håndværkeren må smide rørdele ud, da vi skal have mulighed for at undersøge delene nærmere. 
  • Husk at få en ca.-pris, så du kender udgiften, inden du sætter arbejdet i gang. Kan vi ikke hjælpe med skadeudgiften, vil du selv skulle betale.  
  • Husk at gemme regninger og kvitteringer for dine udgifter. 

Anmelder din skade

Du anmelder din skade online med dit Mit ID. Har du brug for hjælp, kan du kontakte os på 33 14 37 48. Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage kl. 09:00-15.00.

Hvis du har brug for akut hjælp eller hjælp uden for åbningstiderne, kan du finde kontaktoplysninger her

Anmeld skade online

Ring, hvis du har spørgsmål

Vi sidder klar til at hjælpe dig på 33 14 37 48 alle hverdage kl. 09:00-15.00, så ring endelig til os.