Pas på, når tørken rammer

En periode med høje temperaturer og ingen regn kan øge risikoen for brand og sætningsskader i dit hus. Se her, hvordan du minimerer risikoen for ulykker, og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.

Anmeld skade

Tørke øger brandrisikoen

Tørkeperioder bliver mere og mere almindeligt i Danmark, og det er vi nødt til at være opmærksom på. Når jorden bliver meget tør, stiger risikoen for brand markant. Læs her hvad du selv kan gøre for at minimere brandrisikoen i tørkeperiode, og hvad du skal gøre, hvis skaden alligevel sker. 

Derfor kan tørke være farlig

  1. Øget risiko for brand

    Selv en lille gnist eller et par gløder kan antænde græs og tørre planter.

  2. Dehydrering

    Får du ikke nok vand, mens der er hedebølge, kan det medføre svimmelhed, hovedpine og kvalme.

  3. Dit hus kan få revner

    Hvis jorden under dit hus tørrer ud, kan det forårsage revner og sætningsskader i huset.

6 gode tips til at undgå brand

I de seneste par år har vi haft længere perioder med tørke i Danmark. I 2018 havde vi 58 tørkedøgn, og i 2023 havde vi 26*. Når tørken rammer, øger det risikoen for brand. Heldigvis kan du selv gøre flere ting for at nedsætte risikoen.

Tjek brandfareindekset
Beredskabsstyrelsens brandfareindeks viser, hvor i Danmark der er øget risiko for brandfare, og hvor der er udstedt afbrændingsforbud. Er der afbrændingsforbud, hvor du bor eller opholder dig, skal du altid overholde det.

Hav slukningsudstyr parat
Anskaf en pulverslukker, eller sørg som minimum for, at du har en fyldt vandkande eller haveslange ved hånden – især hvis du griller.

Undgå bål og afbrænding
Udskyd alle aktiviteter, der involverer åben ild, indtil tørkeperioden er overstået. Skal du ryge eller grille, bør du holde god afstand til udtørret græs og beplantning.

Vær forsigtig med redskaber
Mange motordrevne værktøjer og redskaber kan generere gnister. Undgå derfor at bruge ukrudtsbrænder men også værktøj som svejser, skærebrænder og lignende.

Lad ikke bilen stå i tomgang
Varme udstødningsrør og katalysatorer kan antænde tørt græs. Lad ikke bilen stå i tomgang og parker heller ikke din bil i højt, tørt græs.

Tjek haven for glasskår
Selv et lille glasskår på en tør græsplæne kan antænde en brand, hvis solen skinner kraftigt. Tager du et hvil i solen, så vær ekstra opmærksom på, hvor du lægger brillerne.

*Kilde: Bolius

Sådan slukker du en mindre brand 

Ved større brande skal du altid ringe 112. Ved mindre brande, bør du gøre følgende for at undgå, at den breder sig: 

 

  • Sprøjt vand på det, der brænder
    Det lyder såre enkelt, men mange begår den fejl at sprøjte vand på flammerne frem for det, der er kilden til ildebranden.
  • Kvæl ilden med et tæppe
    Har du ikke adgang til vand, kan du kvæle ilden med et tæppe eller en jakke. Sørg for at fjerne tæppet umiddelbart efter, du har slukket branden, så det ikke også bliver antændt. 

 

Har du brug for flere brandslukningstips? Læs Hovedestadens Beredskabs guide her.

Vær opmærksom på tørkeskader

Når jorden under dit hus udsættes for langvarig og kraftig tørke, kan den tørre ud, og det kan medføre revner og andre sætningsskader i dit hus. Problemet er heldigvis sjældent og rammer hyppigst områder med meget lerholdig jord. Tørkeskader er desværre ikke dækket af din Husforsikring. Derimod kan du i nogle tilfælde få skaderne dækket af Naturskaderådet, forudsat at det skaderamte – i dette tilfælde dit hus – er brandforsikret.

Sådan anmelder du tørkeskader

  1. Når en skade opstår, skal du inden for 2 måneder sørge for at anmelde skaden til Naturskaderådet. Anmeld skade via Naturskaderådet
  2. Som dit forsikringsselskab får vi automatisk besked om din anmeldelse til Naturskaderådet. Herefter tager vi os af skadebehandlingen og en evt. bestigelse af skaderne.
  3. På baggrund af vores skadebehandling tager Naturskaderådet stilling til, om der er tale om en tørkeskade, og om den er dækket af ordningen.

Læs mere om Naturskaderådets ordning her 

Anmeld brandskader online

For at logge ind, skal du bruge dit Mit ID. Vedhæft evt. billeder eller en kort video af skaden, og undlad at smide beskadigede materialer og genstande ud, før du har fået et OK fra os.   

 

Har du brug for hjælp, skal du kontakte os på 33 14 37 48 mellem 09:00-15:00. Hvis du har brug for akut hjælp eller hjælp udenfor åbningstiderne, kan du finde kontaktoplysninger her.

 

Anmeld skade online

Ring, hvis du har spørgsmål

Hvis du oplever andre tørkeskader end dem, vi har beskrevet her på siden, så ring endelig til os på 33 14 37 48. Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage kl. 09:00-15.00.