1. Hvilken lønsikring er billigst?
De fleste forsikringsselskaber har en mindste-pris for deres lønsikring.
Hvor meget du reelt betaler hver måned, afhænger især af to ting: Hvor stort et beløb, du vil have udbetalt, hvis du bliver ledig, og i hvor lang tid. Hvis du gerne vil holde prisen for din Lønsikring nede, er det derfor en god idé, at vælge et mindre forsikringsbeløb og en kort dækningsperiode.
2. Hvad koster en lønsikring?
Prisen på en lønsikring afhænger især af to ting: Beløbet, du vil have udbetalt hver måned, og i hvor lang tid. Som tommelfingerregel kan man sige, at jo højere et beløb, du vil have udbetalt, og i jo længere periode, du vil være dækket, jo højere bliver din månedlige pris.
3. Er lønsikring fradragsberettiget?
Ja, prisen for din lønsikring er fradragsberettiget. Beløbet bliver automatisk indberettet til SKAT af den a-kasse eller det forsikringsselskab, som du har lønsikring hos. Du behøver altså ikke at gøre noget.
4. Hvor længe skal din lønsikring dække?
Overvej, hvor lang en periode du ønsker at få udbetalt penge fra din lønsikring. Det kan føles oplagt at vælge så lang en periode som muligt. Men her skal du være opmærksom på, at din månedlige betaling bliver højere, jo længere en periode du vil være forsikret i.
Nogle er OK med en kortere periode, mens andre har brug for længere tid til at finde nyt job. Derfor kan du i Købstædernes Forsikring frit vælge mellem en forsikringsperiode på 6 og 12 måneder.
5. Hvor stort et beløb vil du have hver måned?
Med de fleste lønsikringer kan du få udbetalt op til 90% af din forhenværende løn, dog altid op til en max-grænse, som hos os er 50.000 kr./md. Jo højere et beløb, du vælger, jo dyrere bliver din lønsikring.
Derfor anbefaler vi, at du starter med at regne på, hvor mange penge du reelt har brug for hver måned for at kunne dække dine faste udgifter. Fx kan det være nok for nogle at få udbetalt 5.000 kr./md. oveni dagpengene eller sygedagpengene. Når du har et fast beløb at gå ud fra, er det også nemmere for dig at sammenligne, hvad en lønsikring vil koste dig hos forskellige selskaber.
Husk også, at det beløb, du betaler for din lønsikring, er fradragsberettiget. De fleste forsikringsselskaber sørger for at indberette til SKAT.
6. Hvor hurtigt har du brug for penge?
De fleste lønsikringer har det, man kalder en karensperiode eller en selvrisiko på 30 dage. Det betyder, at du ikke får udbetalt penge fra din første dag som ledig, men først efter 30 dage og som regel altid bagudbetalt, ligesom løn og dagpenge.
Nogle enkelte selskaber har ikke nogen karensperiode. Det lyder måske godt, men det betyder ofte, at prisen per måned er meget høj.
Hos Købstædernes Forsikring har vi en standard karensperiode på 30 dage.
7. Hvordan dækker lønsikringen ved egen opsigelse?
Som udgangspunkt er der ingen lønsikringer, der dækker, hvis du selv siger op. De dækker kun, hvis du bliver fyret, dvs. bliver ufrivilligt arbejdsløs. Hvis du finder en lønsikring, som også dækker ved egen opsigelse, betyder det højst sandsynligt en højere pris.