Undgå ubudne gæster

Rotterne gemmer sig ikke kun i kloakkerne. De synes også, dit hus eller have kan være dejlige steder at holde til. Læs her hvordan du undgår, at de flytter ind. 

Rotter i huset - Forebyg og bekæmp

Rotter! Alene tanken om dem giver os kuldegysninger, og de skræmmer livet af de fleste, som møder dem ansigt til ansigt. Derudover lugter, larmer og smitter de - og de kan potentielt forårsage store materielle skader, hvis du ikke får dem udryddet i tide.

Regn og rotter

Specielt efter voldsomme skybrud og oversvømmelser stiger risikoen for, at du får uventede langhalede gæster. Vandmasserne skyller rotterne ud af kloakkerne, og de er derfor på jagt efter et nyt, tørt hjem – helst med mad og varme. Også når frosten sætter ind, vil flere rotter end normalt søge mod et lunt hus.
Men uanset vejr og årstid er rotterne altid på jagt efter et måltid mad og en tør redeplads. Er du så uheldig, at et rottepar vælger dit hus som luksus B&B, er der heldigvis en række ting, du kan gøre for at slippe af med de ubudne skadedyr.

Rotten er et klogt dyr

Rotten er en god svømmer og dykker. Den kan grave sig gennem mange meter jord. Den kan springe højt, klatre op ad lodrette mure og klemme sig gennem ganske små sprækker. Og den kan sågar på egen hånd flytte et dæksel eller et toiletsæde på op til et kilo. Derfor er det vigtig at komme hele vejen rundt, når man forebygger rotteangreb. Vi har samlet en håndfuld gode råd her, som holder rotterne fra døren.

5 gode råd til at undgå rotter

  1. Montér en rottespærre

    Du kan forebygge, at rotterne kommer ind i huset, hvis du får monteret en rottespærre i kloakken. Der findes mange typer og modeller, men sørg for at vælge en model, der er VA-godkendt (godkendelsesordning for vand- og afløbsprodukter). Når du har installeret rottespærren, bør du få den serviceret minimum én gang årligt.

  2. Blokér rotters adgangsveje

    Det er vigtigt, at du begrænser rottens veje ind i huset. Hold øje med, at alle facader, afløb og kloakker er intakte, og at samtlige døre lukker tæt osv. Faktisk skal der ikke mere end en sprække på et par centimeter til, før rotten kan smutte ind. Rotteunger kan komme ind, hvis der er så lidt som 1,5 cm passage.

  3. Sørg for, at kloakeringen er intakt

    Rotterne holder til i kloakkerne. Er kloakkerne intakte, nedsætter du risikoen for, at rotterne kommer op til terræn og videre ind i huset. Er kloakkerne intakte under huset, nedsætter du risikoen for, at rotterne kan trænge yderligere ind.

  4. Hold rent rundt om bygningerne

    Hvis du holder god orden og rydder op omkring huset, nedsætter du risikoen for rotteangreb. En dynge gammelt skrammel eller byggeaffald i haven kan være den perfekte bolig for rottefamilien. Men særligt hvis der ligger madaffald, nedfaldsfrugt eller fuglefoder frit fremme, risikerer du at invitere til rottefest.

  5. Hold øje med træer og bevoksning

    En rotte kan ret let få adgang til dit hus via bevoksning eller planter langs husets facader. Derfor kan det være en god idé at beskære træer, hække, buske osv. mest muligt, når de står langs husets facader. Vi anbefaler, at der er mindst 70 cm mellem tag/tagrende og bevoksningen.

Jeg har fået rotter! Hvad gør jeg?

1. Husk at anmelde rotter til kommunen

Hvis du ser en rotte, eller tegn på rotter, så har du pligt til at indberette det til din kommune. På borger.dk kan du anmelde rotter for alle landets kommuner. I flere kommuner kan du få døgnassistance til bekæmpelse af rotter - undersøg din egen kommunes hjemmeside, hvilke muligheder du har. Kommunen betaler regningen, men i nogle kommuner skal du selv stå for hele eller dele af ekstraudgiften, hvis du får brug for en skadedyrsbekæmper uden for almindelige åbningstider.

2. Rottegift er for de professionelle

Du kan overveje at få en professionel skadedyrsbekæmper til at lægge gift ud - du må ikke gøre det selv. Gift har dog den ulempe, at du ikke kan kontrollere, hvor rotten dør. Hvis den døde rotte ligger et sted, hvor du ikke kan få fat på den, kan den lugte skrækkeligt i op til tre uger. Og hvis du er uheldig, kan stanken sætte sig i fx gulvbrædder. I det hele taget er gift indendørs en rigtig dårlig idé, da giften også er meget farlig for mennesker - specielt hvis du har små børn på matriklen.

3. Få rotten i fælden

Efter du har fået professionel hjælp, kan du selv sætte rottefælder op. Du skal placere fælden der, hvor du kan høre eller direkte se efterladenskaber fra rotterne. Mange kommuner tilbyder gratis rottefælder, som du selv kan stille op. Fælderne skal stå fremme i 5-6 dage eller mere på samme sted. Rotter er nemlig mistænksomme dyr, og skifter fælderne placering, fatter de mistanke og, der vil der gå endnu længere tid, før de nærmer sig dem.

Passer dine forsikringer til dit liv?

Vi ved godt, at det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke forsikringer man har brug for. Vores rådgivere sidder derfor klar til at hjælpe dig. Ring til os på 33 45 74 72, eller bestil en opringning.

Bestil opringning

Spørgsmål og svar om rotter

Hvad er de typiske tegn på rotter?

Rotter er gode til at gemme sig. Men selvom du ikke kan få øje på dem, vil du med stor sandsynlighed enten kunne se spor fra dem – som fx tis, ekskrementer eller gnavemærker – eller ligefrem høre dem. Rotter nøjes nemlig ikke med at pusle omkring. De laver også lyde, der lyder som skrig eller små hvin. Af og til vil du også bemærke deres lugt, som minder lidt om lugten i en åben kloak eller svinestald.

Sidst men ikke mindst skal du også holde et vågent øje med eventuelle rottehuller, både omkring dit hus og indenfor. Udenfor finder du typisk hullerne tæt på kloakdæksler eller langs husets fundament. Indenfor vil du fx kunne se dem i væggen, i gulvet eller langs paneler.

Hvor bor rotter normalt? 

Rotter holder til i kloakker. Derfor er det vigtigt at sørge for, at kloakkerne omkring og under dit hus er intakte og dæksler slutter tæt. Så nedsætter du nemlig risikoen for, at rotterne kommer op af kloakken og ind i dit hus.

Hvad er årsagen til rotter i huset?

Rotter er altid på jagt efter et måltid mad og et tørt sted at yngle, men risikoen for at de flytter ind stiger især efter voldsomme skybrud og oversvømmelser. Vandmasserne skyller rotterne ud af kloakkerne, og derfor er de på jagt efter et nyt, tørt hjem med mad og varme. Også når frosten sætter ind, vil flere rotter end normalt søge mod et lunt hus.

Hvordan kommer rotter ind i huset?

Rotter kan springe højt, klatre op ad lodrette mure og klemme sig gennem ganske små sprækker. Faktisk skal der ikke mere end en sprække på et par centimeter til, før rotten kan smutte ind i dit hus. Rotteunger kan komme ind, hvis der er så lidt som 1,5 cm passage. Hold øje med at alle facader, afløb og kloakker er intakte, og at samtlige døre lukker tæt. 

En rotte kan også få adgang til dit hus via bevoksning eller planter langs husets facader. Derfor kan det være en god idé at beskære træer, hække og buske mest muligt, når de står langs husets facader, og undgå, at der er bevoksning, som fx efeu, op ad ydervæggen. Vi anbefaler, at der er mindst 70 cm mellem tag/tagrende og bevoksningen.

Kan rotter komme op af toilettet?

Ja! De er gode til at svømme og dykke og kan selv flytte et dæksel eller et toiletsæde som vejer op til et kilo. Oplever du ofte vand på toiletbrættet og på gulvet omkring toilettet, uden at det kan forklares, kan det være tegn på, at rotter kommer op herfra om natten.

Hvor bygger rotter rede?

Rotter holder til, hvor der er tørt og varmt – typisk på loftet eller under gulvet. En dynge byggeaffald på grunden er også en perfekt bolig for en rottefamilie. Men særligt hvis der ligger madaffald, nedfaldsfrugt eller fuglefoder frit fremme, risikerer du at invitere til rottefest. Hvis du holder god orden, rydder op omkring huset og placerer madaffald i lukkede affaldsspande, så nedsætter du risikoen for rotteangreb.

Hvad er en rottespærre?

Du kan forebygge, at rotterne kommer ind i huset, hvis du får monteret en rottespærre i kloakken under dit hus. Der findes mange typer og modeller, men sørg for at vælge en model, der er VA-godkendt (godkendelsesordning for vand- og afløbsprodukter). Når du har installeret rottespærren, bør du få den serviceret minimum én gang årligt.

Kan jeg selv montere en rottespærre?

Nej. Rottespærren skal altid monteres af en autoriseret kloakmester. Det gælder, uanset om der er tale om en mekanisk eller elektronisk rottespærre. Du betaler selv for både rottespærre og selve monteringsarbejdet. Prisen for en rottespærre inkl. montering starter ved ca. 3.000 kr. Kontakt din lokale kloakmester for at få et tilbud.

Kan der være rotter i etageejendomme?

Sagtens, faktisk så langt op som på 5. sal. Rotterne kan klatre i rør og faldstammer, og i sjældne tilfælde kan de komme forbi en vandlås for derefter at få adgang til lejligheden via toilettet. Derfor: Bor du i en etageejendom, bør du tage de samme forholdsregler for bygningen, som gælder for et parcelhus.

Hvor smittefarlig er en rotte?

Rotten kan bære rundt på rigtig mange ubehagelige sygdomme, og nogle af dem kan være livstruende. Der er høj smitterisiko, hvis du rører direkte ved rotten eller ved noget, den har strintet på. Rør derfor ikke ved madvarer eller andet, rotten har været i kontakt med. Skal du fjerne en død rotte eller rydde op efter den, så husk altid at bruge handsker og desinficerende midler som fx Rodalon.

 

Sådan virker en rottespærre

Se, hvordan en rottespærre virker (video fra Nordisk Innovation):

Relaterede artikler

Klar til efterår, boligejer?

Vejr og vind kan være særlig hårdt for dit hus og de ting, du har stående udenfor. Få tiltag kan forebygge skader. Vi har 3 gode råd.

Hold fortovet frit

Det er faktisk dit ansvar som husejer at holde fortovet fri for sne og is om vinteren, så naboer og andre forbipasserende ikke kommer til skade.

Undgå skader - det betaler sig

Vi ved rigtig meget om skader, men endnu vigtigere: Vi ved, hvordan man undgår dem. Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få masser af gode råd - direkte i din indbakke.