1. Rens tagrender og tagnedløb
Regnvand skal væk fra hus og tag. Tjek, at tagrender, tagnedløbsbrønde på flade tage og afløbsrør er fri for blade og grene. Regnvand er der masser af i det danske vejr, og det er meget vigtigt, at vandet kan blive ført væk fra bygninger og fundament. Alle de smukke blade lander lige i tagrenden, og selv om det måske ikke er en af de mest charmerende opgaver, så skal de tagrender og afløb altså holdes frie for blade og grene
2. Kontrollér afløbsriste
Sørg for at afløbsriste i terræn og i lyskasser er renset, så regnvandet frit kan løbe til kloakken. Kan vandet ikke komme væk, risikerer du, at det ender i huset.
3. Installér højvandslukke eller pumper
Ligger din bolig i et udsat område, bør du få installeret et højvandslukke eller en pumpebrønd. Det sikrer, at kloakvand ikke kommer ind via gulvafløb og toiletter i kælderen.
4. Afprøv pumpebrønde
Har du pumpebrønde, så kontroller minimum 2 gange om året, at pumperne virker.
5. Luk vinduer og døre
Sørg for, at alle åbninger i bygningen er lukket til. Tjek vinduer og døre der, hvor du ikke kommer hver dag.
6. Pas på ting i kælderen
Vand i kælderen kan ødelægge meget, du ikke kan erstatte. Har du kasser med gode minder eller værdifulde ting i kælderen, så hæv dem fra gulvet i fx stålreoler eller på plastpaller.
7. Beskyt kælderskakte og lyskasser
Kælderskakter og nedkørselsramper er kritiske punkter, når vandet kommer. Støb for eksempel et ekstra trin på trappen i terrænniveau, så vandet ikke kan løbe direkte ned i kælderskakten.
8. Undgå organiske materialer i kælderen
Sætter du kælderen i stand, så overvej at udskifte træ, gips og gulvtæpper med stål, klinker og andre materialer, der kan tåle vand.